ماث

ماث


حل تقييمات ماث الأسبوع الرابع للصف الرابع الابتدائي الترم الأول 2027

يبحث الطلاب عن حل تقييمات ماث الأسبوع الرابع للصف الرابع الابتدائي الترم الأول 2027، لمعرفة الإجابات النموذجية للأسئلة.

حل تقييمات ماث الأسبوع الرابع للصف الرابع الابتدائي الترم الأول 2027

Lesson Five: Solving Multistep Story Problems with Addition and Subtraction

Class Performance

  • Activity (1): The secret of the pens

    • الترتيب:

      1. Circle the important information. (1)

      2. Calculate the total number of colored pencils Amir has. (2)

      3. Subtract and calculate how many are left with Amir. (3)

      4. How many pencils does Amir have left? (4)

    • Solution:

      1. Important information: 2 boxes, each 24 pencils, gave 9 pencils.

      2. Total pencils: 2×24=48

      3. Pencils left: 48−9=39

      4. Amir has 39 pencils left.

  • Activity (2): Adventure of Arrangement

    • الترتيب:

      1. Calculate the number of boys who left. (1)

      2. Calculate the number of boys after joining the classroom. (2)

      3. Subtract and calculate the number of boys remaining on the playground. (3)

      4. Find the total number of boys in the class at the end. (4)

    • Solution:

      1. Boys who left the playground: 3

      2. Boys joined the class: 15+5=20

      3. Boys remaining on the playground: 8−3=5

      4. Total boys in the class at the end: 20 boys

  • Activity (3): Race of Numbers

    • Player one: 2,000+2=2,002

    • Player two: 2,002−2=2,000

    • Player three: 2,000+2,000=4,000

    • Player four: Tells a story to explain what happened.

Home Work: Answer the following questions

  1. 56,219+80+1=56,300

    • الحل: 56,219+80=56,299 ثم 56,299+1=56,300

  2. Mohammed bought 3 boxes of colored pens, each box containing 12 pens, and gave 6 pens to his friend. How many pens does he have left?

    • الحل: 3×12=36 ثم 36−6=30

  3. In the school library there are 345 books. The parents donated more 128 books to the library. If the library lent out 97 books, how many books are left in the library?

    • الحل: 345+128=473 ثم 473−97=376

  4. A chicken farm has 415 chickens. The owner bought 238 more chickens, and after a week, he sold some of the chickens, leaving 512 chickens on the farm. How many chickens did the farm owner sell?

    • الحل: 415+238=653 ثم 653−512=141

  5. There are two buses to transport the school students, the first has 45 students, and the second has 38 students. At one of the stations, 9 students got off the first bus and got on the second. How many students will be on the first bus now?

    • الحل: 45−9=36

الصفحة الثانية (صـ 19): Weekly Assessment

Model (A)

  • 1st: Choose the correct answer:

    1. If: m=3,452−1,267, then m=2,185 (الإجابة c)

  • 2nd: Answer the following questions: 2. If: a+125=300, then find the value of a?

    • الحل: a=300−125=175

    1. Find the value of X in the opposite Bar Model (المجموع 7,620 والجزء 4,210)

      • الحل: X=7,620−4,210=3,410

    2. If: 525+A=900, find the value of A

      • الحل: A=900−525=375

    3. A bakery sold 1,232 pieces of Zalabia in one day. If the shop sold 876 pieces in the morning, how many pieces did it sell during the rest of the day?

      • الحل: 1,232−876=356

Model (B)

  • 1st: Choose the correct answer:

    1. If: m=4,352−2,267, then m=2,085 (الإجابة a)

  • 2nd: Answer the following questions: 2. If: a+128=400, then find the value of a?

    • الحل: a=400−128=272

    1. Find the value of X in the opposite bar model (المجموع 9,870 والجزء 5,104)

      • الحل: X=9,870−5,104=4,766

    2. If: A+636=800, find the value of A

      • الحل: A=800−636=164

    3. A bakery sold 1,464 pieces of Zalabia in one day. If the bakery sold 789 pieces in the morning, how many pieces did it sell during the rest of the day?

      • الحل: 1,464−789=675

Model (C)

  • 1st: Choose the correct answer:

    1. If: m=5,442−2,157, then m=3,285 (الإجابة c)

  • 2nd: Answer the following questions: 2. If: a+345=700, then find the value of a?

    • الحل: a=700−345=355

    1. Find the value of X in the opposite Bar Model (المجموع 9,870 والجزء 3,204)

      • الحل: X=9,870−3,204=6,666

    2. If: A+546=800, find the value of A

      • الحل: A=800−546=254

    3. A bakery sold 1,753 pieces of Zalabia in one day. If the bakery sold 678 pieces in the morning, how many pieces did it sell during the rest of the day?

      • الحل: 1,753−678=1,075

​​​​​​​

حفصة مدحت

حفصة مدحت

صحفية مصرية حاصلة على كلية الآداب قسم الإعلام من جامعة حلوان وتقيم في محافظة القاهرة